Ramadan en diabetes type 2
De maand Ramadan is een maand van bezinning waarin moslims de kans krijgen om zichzelf te reinigen en hun spiritualiteit te verhogen. Dit doen ze door te vasten van zonsopgang tot zonsondergang. Elke praktiserend moslims kijkt jaarlijks uit naar deze mooie maand. Ook mensen met een chronische aandoening staan te popelen om mee te doen. Toch kan het soms heel lastig zijn om met een aandoening te vasten. Daarom krijgen bepaalde groepen een tijdelijke of definitieve vrijstelling. Wie tijdelijk is vrijgesteld moet het vasten op een later moment weer inhalen. Bij definitieve vrijstelling betaal je een compensatie ( Fidyah) van vijf euro per dag aan een behoeftige.
Definitieve vrijstelling:
- Chronisch zieken
- Psychiatrische patiënten
- Dementerenden
- Kinderen
- Ouderen die te zwak zijn
Tijdelijke vrijstelling :
- Zwangere vrouwen
- Vrouwen die borstvoeding geven
- Vrouwen die menstrueren
- Reizigers
- Bij tijdelijke ziekte, zoals griep
Ramadan en diabetes
In de Islamitische gemeenschap zijn er patiënten met diabetes type 2 die ondanks de vrijstelling toch meedoen aan de maand Ramadan. Voor patiënten met diabetes type 1 is het onmogelijk om te vasten, maar de informatie hierover wordt niet altijd goed begrepen. Ik vroeg een aantal vrouwen met diabetes of ze vasten:
Fatima ( 63 jaar, diabetes type 2) : “Alles is met de wil van Allah, ik voel me goed en ben niet gehandicapt. Mensen moeten zich niet aanstellen. ’s Avonds eet ik volkoren producten. Mijn dochter zorgt voor gezond eten en ik drink veel water. Als ik niet zou vasten zou ik me heel schuldig voelen.”
Gawla : (59 jaar, diabetes type 2): “ik ben vorig jaar twee keer naar de huisartsenpost geweest, omdat mijn suikergehalte veel te laag was. Dit jaar vast ik ook mee, maar hou ik rekening met wat ik wel of niet mag eten. Ik heb hiervoor een gesprek gehad met de diabetesverpleegkundige. Mijn dochter heeft toen alles vertaald waardoor ik het beter begreep. Ik voel me goed, hemdoelillah.”
Drissia ( 62 jaar, diabetes type 1) : ” ik voel me eenzaam als ik niet meedoe met de Ramadan. Iedereen geniet en ik niet, hemdoelillah ( alle lof zij aan Allah), het is een beproeving als je niet mee kan vasten. Ik heb het geprobeerd ,maar het lukte me niet. Ik mis het vasten enorm en hoop dat ik over een aantal jaren mee kan vasten als de dagen wat korter zijn.”
Anissa ( 36 jaar, diabetes type 1 ): ” hoewel ik er gezond uitzie heeft diabetes een grote impact op mijn dagelijks functioneren. Ik heb wel eens opmerkingen hierover gehad van mijn omgeving, omdat ze het verschil niet begrijpen tussen diabetes type 1 en 2. Dat raakte me wel, want ondanks de vrijstelling voel ik me soms schuldig.”
Vasten met diabetes
Het is belangrijk om tijdig een afspraak te maken met de behandelend arts. De arts zal de patiënt adviseren en eventueel de medicatie afstemmen. Tijdens de Ramadan zijn er 2 eetmomenten. Dit kan gevolgen hebben voor de bloedsuikerspiegel. Vermoeidheid ontstaat vaak door slaaptekort en kan een aanslag plegen op het lichaam en geestelijk welzijn. Voor diabetespatiënten kan dit extra belastend zijn tijdens het vasten. Omdat patiënten zich spiritueel erg goed voelen tijdens de Ramadan zijn ze ook geneigd om te minderen of te stoppen met medicatie. Daarom is het zeer belangrijk om als familielid dit in de gaten te houden.
fatima fijn dat het goed met je gaat en dat je kunt vasten. Alhamdoelilih.
maar mensen stellen zich natuurlijk niet aan als ze niet kunnen/mogen vasten.
sommige mensen hebben door diabetes orgaan schade en mogen niet vasten. Dus het is voor iedereen anders.