De Ramadan checklist

De maand Ramadan is voor moslims een bijzondere maand waarin er van zonsopgang tot zonsondergang wordt gevast. Met een goede voorbereiding kan je ongemakken voorkomen, zowel op huishoudelijk, geestelijk als lichamelijk vlak. Zo kan je je richten op de essentie van deze prachtige maand, namelijk spirituele groei, zelfreflectie en het detoxen van je lichaam. Dit jaar begint de Ramadan op donderdag 23 april In Sha Allah (als Allah het wil). Met deze checklist kan je alvast de nodige voorbereidingen treffen.
1.Huis op orde
Voor de maand Ramadan begint bekijk ik wat ik het afgelopen jaar niet heb gebruikt. Het lijkt op het Marie Kondo principe, maar met een Marokkaanse touch. In onze cultuur gooien we niets weg, maar geven we graag dingen aan anderen. Ook praten we niet met spullen en geloven we ook niet dat ze een ziel hebben. Sorry, maar dit ging me een beetje te ver, Marie. Door op te ruimen kan je minimaliseren op bezittingen. Gooi dingen weg die kapot zijn, kijk kritisch naar ongedragen kleding en maak je los van de emotionele behoefte om dingen te bewaren. Als je er het afgelopen jaar geen gebruik van hebt gemaakt dan mag je gerust afscheid nemen. Bye bye rommel.
2. Keuken minimaliseren
Overconsumptie is een groot probleem tijdens de maand Ramadan. Mensen hebben de neiging om meer te kopen. Er wordt meer gespendeerd en meer voedsel verspild. Dit is echt heel jammer. Om dit te voorkomen zou je een weekmenu kunnen opstellen. Dit kan meer inzichten geven waardoor jouw ogen niet groter dan jouw maag worden. Bedenk dat er weinig tijd is om te eten. Maak dus lichte, voedzame maaltijden. Je zal zien dat je op deze manier een voldaan gevoel krijgt en geen voedsel verspilt.
3.Delen is gezond
Geef spullen weg. Weggeven geeft een aangenaam gevoel en je verdient er punten mee. Er zijn genoeg manieren om te delen met sociaal zwakkeren. Dit kun je binnen je eigen familie of in je buurt doen. Daarnaast heb je organisaties zoals VZW Al Ikram (Antwerpen) of de lokale kledingbank. Je kan er ook voor kiezen om de spullen naar Marokko te sturen, maar in tijden van corona is dit niet mogelijk.
4.Tijdig afkicken
Ben je een fervente koffiedrinker of hou je van vettige snacks? Begin dan tijdig af te bouwen. Door je lichaam op tijd te laten afkicken zorg je ervoor dat het vasten wat makkelijker gaat. Naarmate de Ramadan nadert kan je de porties aanpassen gedurende de dag en de hoofdmaaltijd naar de avond verschuiven. Zo went jouw lichaam geleidelijk aan het hongergevoel.
5.Zelfreflectie
Hou je van een potje roddelen? Vind je het leuk om mensen pijn te doen? Ben je verslaafd aan je telefoon? Heb je een kort lontje? Ren je steeds achter de feiten aan? Er zijn genoeg eigenschappen die de moeite waard zijn om even onder de loep te nemen. Kijk kritisch naar jezelf en bedenk eens wat je graag zou willen veranderen in je leven. Wat gaat er goed en wat kan beter? Je hebt alleen pen, papier en jezelf nodig. Jij bent de beste coach, immers jij kent jezelf als geen ander. Gebruik deze mooie maand om verandering tot stand te laten komen. Je voelt je nadien herboren.
6. Risicogroepen
In de Islam krijgen mensen met gezondheidsproblemen tijdelijke of volledige vrijstelling om te vasten. Ondanks deze vrijstelling vast een groot deel van de moslims met een chronische aandoening. Deze groep voelt zich uitgesloten en wil toch het Ramadangevoel ervaren. Het is daarom ontzettend belangrijk dat we deze mensen goed informeren over de nadelen van het vasten. De volgende groepen zijn volledig vrijgesteld van het vasten:
- Mensen die chronisch ziek zijn en behandeld worden met medicatie. Het gaat dan om aandoeningen waarbij het niet mogelijk is om de medicatie aan te passen.
- Psychiatrische en dementerende patiënten.
- Verstandelijk gehandicapten.
- Kinderen die de pubertijd nog niet hebben bereikt.
- Ouderen die te zwak zijn om te vasten.
Omdat deze mensen niet kunnen vasten dienen zij ongeveer 5 euro per dag aan een behoeftige geven gedurende de maand Ramadan. Heb je een aandoening of ken je iemand die chronisch ziek is? Overweeg dan een gesprek met de behandelend arts alvorens de Ramadan begint. Hoe bereid jij jezelf voor op de maand Ramadan?