Hoe je slechte gewoontes kan afleren
Gewoontes zijn een herhaaldelijk proces van gedragingen, gedachten en emoties waarin je hersenen iets hebben geleerd, bijvoorbeeld skeeleren. De eerste keer val je 5 keer op de grond. Op een bepaald moment val je niet meer en weet je lichaam precies hoe het zich moet gedragen. Skeeleren is een goede gewoonte, maar je hebt ook slechte gewoontes die je op de automatische piloot uitvoert, zoals roken, drinken en ongezond eten.
Slechte gewoontes
Als je een gewoonte hebt ontwikkeld die niet goed voor je is zal je merken dat dit invloed heeft op de kwaliteit van je leven. Een voorbeeld van slechte gewoontes zijn:
- Elke dag ongezond eten
- Telefoonverslaving
- Veel schelden
- Luiheid
- Roddelen
Als je een lekker stukje taart ziet denk je : lekker, energie, happy feelings. Je neemt een hap en op dat moment stuurt je lichaam een signaal naar je hersenen en wordt dit happy gevoel opgeslagen. De volgende keer dat je een taartje ziet worden de happy gevoelens opgewekt en dat is een van de redenen waarom je verslaafd bent aan suiker. Ook als je mindere momenten hebt zal je brein je stimuleren om iets te eten waar je happy feelings van krijgt. Door hier bewust bij stil te staan kan je jouw brein nieuwe gewoontes aanleren.
Veranderen
Door slechte gewoontes te veranderen zal je merken dat je de baas wordt over je gedachten. Wil je een nieuwe gewoonte toevoegen aan je leven? Zin om een betere versie van jezelf te worden? Lees dan het verhaal van Fatima.
Van ongezond naar gezond eten
In dit voorbeeld gaan we het hebben over ongezond eten. Fatima wil gezonder eten en schrijft haar doel op, hangt het netjes op het prikbord en gaat de volgende dag meteen aan de slag. De oude gewoontes van Fatima waren:
- Laat slapen.
- Suikerrijke voeding eten om de dag te overleven.
- Vermoeid en prikkelbaar overdag.
- Chips en koekjes eten ’s avonds
- Weer laat gaan slapen, omdat ze wil ontspannen op haar telefoon.
- De volgende dag is Fatima weer moe en begint ze bij nr. 2
De kracht van mindfulness/bidden
Fatima heeft structureel slaaptekort, voelt zich vermoeid overdag en probeert zich overeind te houden met snelle koolhydraten.
- Ze gaat op tijd slapen en doet 10 minuten mindfullness of bidt 2 extra gebeden.
- Ze begint af te kicken van suiker. In het begin zal ze zich heel slecht voelen.
- Na 3 dagen merkt ze dat haar cravings zijn verdwenen. Bij het zien van een lekkere koek krijgt ze geen water meer in de mond.
- Door de mindfulness wordt Fatima geconfronteerd met haar oude gewoontes en wil ze deze graag veranderen.
Mensen die vaak bidden of aan mindfulness doen zijn bewuster van zichzelf en staan makkelijker open voor verandering. Het klinkt allemaal zo zweverig, maar in een volgend artikel zal ik je meer vertellen over de kracht van mindfulness/bidden. Heb jij een slechte gewoonte waar je graag vanaf wil?