Hoe je ketose kan herkennen
Mensen snakken naar ketose, want dan weten ze dat ze vet verbranden. Als het goed is eet je nu koolhydraatarm of ketogeen. Het verschil tussen beide is :
Koolhydraatarm : je eet maximum 50 gram koolhydraten per dag.
Ketogeen : je eet maximum 20 gram koolhydraten per dag.
Sommige mensen met extreem overgewicht verbranden geen lichaamsvet bij 50 gram koolhydraten per dag. Dan is het slim om naar 20 gram koolhydraten per dag over te schakelen.
SYMPTOMEN KETOSE
De eerste vijf dagen zal je een paar symptomen merken. Deze symptomen verschillen per persoon. Sommige mensen voelen helemaal niets terwijl anderen last hebben van misselijkheid en een futloos gevoel. De sterke ademgeur wordt veroorzaakt door de verhoogde concentratie ketonen. Het is niet prettig, maar wel een sterk signaal dat je lichaam een fat-burning machine is geworden. Ook zijn er andere symptomen die je kan krijgen wanneer je in ketose bent, namelijk:
- Vochtverlies wat weer leidt tot gewichtsverlies.
- Buikpijn en obstipatie
- Stevige hoofdpijn
- Vermoeidheid
- Concentratieproblemen
- Vermoeidheid.
- Sterke drang naar suiker
Omdat het lichaam zich moet aanpassen aan een nieuwe manier van verbranden kan je hier even last van hebben. Maak het jezelf gemakkelijk met de volgende tips:
- Gebruik lijnzaad om de stoelgang te bevorderen. Je kan er lekkere lijnzaadcrackers mee maken.
- Drink voldoende water. Als je te weinig water drinkt kan je hoofdpijn en obstipatie krijgen.
- Haal je vezels uit groenten en wat fruit.
- Neem extra magnesium in om te voorkomen dat je een tekort krijgt. Je kan magnesium voordelig bestellen bij Iherb en anders kopen bij Holland& Barret.
- Als je toch bestelt, bestel dan ook omega 3- visolie tenzij je twee keer per week vette vis eet.
Ketose is een natuurlijk proces in het lichaam dat niet gevaarlijk is. Toch is het belangrijk om uw arts te raadplegen als je gezondheidsklachten hebt en aan een koolhydraatarm dieet wil meedoen. Voor mensen met diabetes type 2 is dit ook een hele interessante manier om het bloedsuikergehalte in balans te brengen. Overleg altijd eerst met jouw behandelend arts alvorens je met dit dieet wil beginnen.