Wat je zeker moet vermijden tijdens Ramadan.
In de Turkse en Marokkaanse cultuur is het erg belangrijk om samen te eten. Over het algemeen wordt er in veel recepten witte meel gebruikt, maar dit jaar zien we opvallend veel spelt, volkoren en rogge. Om dit kracht bij te zetten hebben we de Facebookgroep Foodies opgericht waar meer informatie wordt gegeven over gezonde voeding. Hiermee worden duizenden mensen geinspireerd om minder koolhydraten te eten. We onderscheiden twee soorten koolhydraten: de snelle en de langzame (complexe) koolhydraten.
Snelle koolhydraten (suikers)
De Marokkaanse keuken kenmerkt zich door een hoge consumptie van aardappelen, witte rijst,filodeeg, brood, vetten en oliën. Aardappelen, witte meel en witte rijst behoren tot de snelle koolhydraten. Msemmen is een absolute favoriet tijdens de maand Ramadan. Het is erg lekker, maar je ziet het bijna dagelijks op tafel en dat is niet best. Als je snelle koolhydraten eet zoals witte msemmen zal jouw bloedsuikergehalte heel snel stijgen. Je krijgt even een overdosis aan energie om vervolgens weer vermoeid te raken. De alvleesklier krijgt een seintje dat er suikers binnenkomen en zal insuline aanmaken.
Wat doet de insuline precies?
De insuline is de bewaker van het lichaam die als doel heeft de koolhydraten te verwerken en naar de juiste plek te brengen, bijvoorbeeld naar de hersenen. Zodra je deegwaren eet gaat de insuline dit over het lichaam verdelen. Vervolgens daalt de bloedsuikerspiegel weer. Mensen die veel snelle koolhydraten eten hebben dus constant een te hoge bloedsuikerspiegel die door de insuline wordt gedwongen om laag te blijven. Het nadeel van te veel en te vaak insuline in het bloed is de kans op insulineresistentie. Dit wil zeggen dat jouw alvleesklier niet goed meer reageert op de suikers die hij moet verwerken. Het gevolg van insulineresistentie is een hoog risico op diabetes type 2.
Nadelen snelle koolhydraten
Wanneer je te veel (snelle) koolhydraten eet kan dit leiden tot overgewicht. Een deel van de koolhydraten wordt gebruikt om jouw lichaam energie te geven en een ander deel wordt opgeslagen als vet. Zo werkt de alvleesklier dus. Snelle koolhydraten geven energie, maar zodra ze verwerkt zijn door volgt er een daling in de bloedsuikerspiegel. Misschien herken je de dip die je ervaart na het eten van een koolhydraatrijke maaltijd.
Koolhydraatarme hype
Zodra je gaat stoppen met koolhydraten gaat je lichaam in ketose. Koolhydraatarme diëten zijn ontzettend populair bij mensen met meer dan 10 kilo overgewichy. Het vet wat op je lichaam hangt wordt verbrand, je krijgt meer energie en je leert anders eten. Deze strategie werkt, maar na een tijd is het wel belangrijk om weer koolhydraten in te voeren.
Koolhydraatbeperkt eten
Als je weinig overgewicht hebt dan is het misschien handig om koolhydraatbeperkt te eten en bewerkte voeding te vermijden. Complexe koolhydraten worden trager opgenomen in je lichaam. Je kan het zien als een serie die je op slow-motion zet. Jouw lichaam gaat rustig aan het werk met de complexe koolhydraten. Hierdoor wordt de glucose traag vrijgegeven in het bloed. Dit betekent dat je minder insuline nodig hebt om koolhydraten op te vangen. Jouw energiegehalte blijft stabiel en je ervaart geen after diner dipje. Bovendien blijf je ook langer verzadigd wat weer voorkomt dat je gaat snaaien. Eet jij snelle of complexe koolhydraten?
Hallo Nadia,’
Mooi om te lezen hoe je lichaam werkt.
Ik wil zo graag afvallen maar het lukt me gewoon niet.
Dit komt vooral door tijdgebrek.
Coach je ook? Ik ben op zoek naar hulp. Ik neig zelfs naar afslankpillen om in ieder geval voor mijn vakantie afgevallen te zijn.
Hopelijk heb je advies voor mij.
Hartelijke groet,
Samira
Hai Samira,
Je hebt motivatie en dat is al een goed begin.Afvallen, pillen en diëten helpen echt niet.Probeer producten zoals wit brood, witte pasta en bewerkte producten te schrappen.