Eerste hulp voor alleenstaande moeders
In Nederland groeien er 15 procent van alle kinderen en jongeren van 0 tot en met 25 jaar op in een eenoudergezin. De meeste van deze kinderen groeien op bij moeder. Het aandeel alleenstaande moeders blijft groeien. Ook Marokkaanse en Turkse vrouwen komen steeds vaker als alleenstaande moeder te staan, soms na het overlijden van de partner, maar ook omdat ze te maken hebben gehad met een psychopaat of huiselijk geweld. Een alleenstaande moeder kan het soms zwaar hebben, omdat ze plotseling geconfronteerd wordt met nieuwe uitdagingen. Met een beetje geluk is er ook een vader in beeld die de kinderen om het weekend opvangt, maar dat is niet altijd vanzelfsprekend. Toch hebben deze moeders heel veel in hun mars zodra ze gesetteld zijn in hun nieuwe omgeving. Met deze tips kan je alvast een goede start maken.
Zelfzorg
Ga op tijd slapen en zorg goed voor jezelf, want hiermee voorkom je oververmoeidheid. Probeer ook aan je conditie te werken door te gaan sporten, want een fitte moeder is een goede moeder. Je zal merken dat sporten extra geluk met zich meebrengt. Alleenstaande moeders kunnen overspannen raken als ze niet goed voor zichzelf zorgen, dus maak een schema en plan je me-time in. Zodra de vader de kinderen overneemt is het tijd voor jouw moment. Ga leuke dingen doen en laad jezelf weer op.
Hulpgroepen
Op Facebook heb je verschillende groepen waarin alleenstaande moeders de beste tips met elkaar delen, denk aan ophalen van de kinderen, maar ook vakanties indelen en zorgverlof nemen. Alleenstaande moeders begrijpen elkaar beter. Bovendien heeft de ene vrouw wat meer ervaring dan de andere, eendracht maakt macht, dus sluit je aan, laat je inspireren en stel vragen. Deze groep is geschikt voor vrouwen met een islamitische achtergrond, maar je hebt ook algemene groepen, zoals deze, waar zowel moeders als vaders welkom zijn.
Netwerken
Als alleenstaande moeder is het heel belangrijk om een netwerk op te bouwen, vooral als je in een stad woont waar je geen familie hebt. Dat betekent dus niet dat je constant profiteert van de ander, maar zie het als een wisselwerking. Een netwerk is belangrijk als je te maken hebt met onvoorziene omstandigheden, maar ook om te voorkomen dat je eenzaam bent in een stad waar je niemand kent. Ga sporten of sluit je aan bij stichtingen waar vrouwen samenkomen, zoals stichting Nisa in Amsterdam.
Financiën
Zet alle vaste kosten op een rij en probeer alimentatie te regelen bij je ex, want deze zal je nodig hebben. Doe op een slimme manier boodschappen en probeer een buffer op te bouwen. Je kan beginnen met 10 euro per maand te sparen. Hiermee kan je onvoorziene situaties opvangen. Heb je weinig inkomen? Lees dan dit artikel over rondkomen met weinig.
Toeslagen
Als alleenstaande moeder heb je in Nederland redelijk wat rechten. Je kan kijken bij de belastingdienst voor welke toeslag je in aanmerking komt. Verder heb je recht op kindgebonden budget, maar daar zijn wat voorwaarden aan verbonden. In een volgend artikel zal ik de toeslagen voor uitleggen.
Omgang met ex
Heel veel vrouwen maken de fout door hun woede te ventileren op de ex terwijl hij soms van toegevoegde waarde kan zijn als het gaat om de kinderen. Hou hem te vriend, want alleen op deze manier kan je beroep doen op hem. Denk bijvoorbeeld aan het opvangen van de kinderen als ze ziek zijn of meenemen op vakantie. Probeer een zakelijke, maar vriendelijke band met hem aan te houden, want zodra je hem de huid volscheldt is de kans groot dat hij verdwijnt. Dit is niet gunstig voor de relatie tussen de vader en het kind, dus probeer voor jezelf te bedenken dat een gestoorde ex wel een goede vader kan zijn. In het volgend artikel zal ik jullie meer vertellen over de verschillende toeslagen die je als alleenstaande moeder kan aanvragen.