Boodschappen doen met deze tien tips
Sinds ik bewuster boodschappen doe bespaar ik geld en verspil ik minder voedsel. Sommige mensen denken dat gezond eten veel geld kost, maar ik laat je zien hoe je slim boodschappen kan doen.
1. Bij sluitingstijd
In bepaalde winkels geven ze 35 tot 50 % korting op verse producten, ongeveer een uur voor sluitingstijd. Ik heb dit per toeval ontdekt bij Albert Heijn en maak er geregeld gebruik van.
2. Aanbiedingen en weekmenu
Als je op zondag de folders doorneemt kan je op basis van de aanbiedingen een weekmenu samenstellen. Ik hou niet van routines dus zelf doe ik het anders. Terwijl ik door de winkel loop bedenk ik alvast 3 vaste maaltijden en 2 soepen. De rest van de dagen flans ik iets in elkaar met de extra groenten die ik heb gekocht. Deze manier dwingt me om creatief te zijn in de keuken en restjes op te maken. Bye routine!
3. Drie winkels voor de prijs van twee
Albert Heijn (AH) is een gezellige winkel, maar helaas verkopen ze veel bewerkte producten. Ik haal hier brood, boter, kaas, eieren en melk. Wat me opvalt is dat ze de A-merken op ooghoogte zetten. Ik squad me daar een ongeluk, maar het is de moeite waard, want als je bukt zie je de goedkopere producten. Groenten en fruit koop ik bij Lidl, omdat zij een goede prijs-kwaliteitverhouding hanteren. Als je toch van plan bent om te besparen dan raad ik je aan om ook de Marokkaanse of Turkse supermarkten te bezoeken. Deze winkels hebben goedkoper vlees, producten en kruiden. Ook kan je verse munt, peterselie en koriander voordelig inkopen.
4. Gebruik een enveloppensysteem
Een vriendin van me werkt met een enveloppensysteem. Het is erg interessant als je in de gaten wil houden hoeveel je precies uitgeeft. Je pint een bedrag per maand en daar betaal je de boodschappen mee. Als je luiers nodig hebt neem je dit ook mee in het bedrag. Ik heb dit nog niet geprobeerd, maar wie weet waag ik me er nog eens aan.
5. Schrap overbodige producten.
Probeer eens te minderen met frisdrank en drink water of thee. Ik drink nooit frisdrank en als ik bezoek heb koop ik blikjes frisdrank. Zo voorkom ik dat we na het bezoek nog frisdrank blijven drinken. Koop verse groenten in plaats van voorgesneden groenten. Schrap pakjes en zakjes en je zal versteld staan hoeveel geld je kan besparen. Het is dus niet alleen gezond voor je lichaam, maar ook erg goed voor de portemonnee.
6. Blijf op het buitenpad
Winkelmanagers zijn slim. Ze zorgen ervoor dat de verse producten aan de buitenste paden liggen. Hoe meer je in het midden van de winkel komt hoe groter de kans is dat je omsingeld wordt door bewerkte producten, dus wees slim en blijf op het buitenpad. Stay safe!
7. Beetje minder vlees
In Marokko eet men vlees bij speciale gelegenheden, omdat vlees daar erg duur is. Vaak wordt er een klein stukje vlees wordt toegevoegd aan de maaltijd om smaak te geven. Minder vlees eten is niet alleen goed voor je gezondheid, maar het scheelt ook behoorlijk wat centen in het wekelijks budget.
8. Vegetarisch koken
Kook met seizoensgroenten de sterren van de hemel. Je kan gebruik maken van de groentenkalender om in één oogopslag te zien welke groenten per seizoen verkrijgbaar zijn. Je ziet het ook vaak in de supermarkt. Seizoensgroenten zijn dan spotgoedkoop.
9. Ga met een volle maag naar de supermarkt
Mensen die meedoen aan de maand Ramadan hebben het vast weleens gevoeld. Het moment dat je met een hongerige maag de winkel binnen loopt lijkt het net alsof al die producten tegen je praten. Alles ziet er zo ontzettend lekker uit. Een lege maag zorgt ervoor dat je niet meer helder kan nadenken, dus probeer verzadigd naar de supermarkt te gaan. Dit scheelt onnodige uitgaven.
10. Ga naar de markt
Een bezoekje aan de markt kan de moeite waard zijn, hoewel je een berg geduld nodig hebt. Als je dit van plan bent, probeer dan 30 minuten voor sluitingstijd te gaan. De meeste groenten en fruit zijn dan afgeprijsd. Het enige nadeel is dat je vaak rijpe fruit en groenten krijgt. Het beste is om deze binnen te twee dagen te benutten om voedselverspilling te voorkomen. Heb jij nog goede tips om slim boodschappen te doen?
Hallo, de uitleg van het enveloppen systeem is niet erg duidelijk. Misschien wat verduidelijken ?