Vliegen met baby’s en peuters: de checklist
Vliegen met baby’s en peuters is een vak apart. Sommige ouders vinden het leuk terwijl anderen er tegenop zien. Als je niet met de auto op vakantie gaat is vliegen de laatste keus. Er zijn baby’s die al bij de start van het vliegtuig meteen in huilen overgaan en pas stoppen met huilen als het vliegtuig landt. Door je als ouder goed voor te bereiden kan je de kans een krijsende baby verlagen. Nu mijn baby’s kinderen zijn geworden kan ik eindelijk praten over mijn reiservaringen. Hiervoor was ik aan het overleven net zoals jij, hahah. Daarom help ik je graag met deze checklist.
Regeltjes lezen
Elke vliegtuigmaatschappij heeft bepaalde regels voor vliegen met baby’s en peuters. Klik op de naam van de maatschappij om de regels te lezen:
Omdat er nog geen eenduidig beleid is verschillen de regels per maatschappij. Daarom is het belangrijk om bij het boeken aan te geven of je met een baby of peuter of kleuter reist, want vanaf 2 jaar gelden er weer andere regels.
Checklist
Maak een kleine checklist wat je precies nodig hebt voor je baby. Denk aan medicatie, ORS, melk, flesjes, speentjes en luiers. Afhankelijk van de bestemming kan je eventueel alles daar kopen. Ga dus niet met een hele inboedel het vliegtuig op.
Babycare lounges
De meeste luchthavens hebben een ruimte waar je de baby kan verschonen. Op Schiphol Airport hebben ze uitgepakt met een prachtige babycare lounge. Zodra je door de douane bent zie je de bordjes richting de lounge. Ook bij Brussels Airport hebben ze een gloednieuwe Play&Care Kids corner die vanaf deze zomer open is. Hier kunnen ouders met kinderen van 0 tot 6 jaar terecht.
Belangrijke documenten
Neem altijd een kopie van de geboorteakte mee van de baby. Reis je zonder partner? Download dan hier het voorbeeld van een toestemmingsverklaring of neem de volgende documenten mee. Zonder de toestemmingsverklaring kan je geweigerd worden aan de douane.
Op tijd naar de luchthaven
Baby’s zijn gevoelig voor de stress van hun ouders en daarom moet je zorgen dat je op tijd vertrekt. Uitslapen op de dag van vertrek of last-minute vertrekken is dus not done. De kans is groot dat je stress onderweg krijgt door file of een kind wagenziek wordt. Doe jezelf en je gezin een plezier en ga eerder naar de luchthaven.
Voeden of laten sabbelen
Baby’s worden vaak onrustig bij de start en landing van het vliegtuig. Dit komt omdat ze een drukgevoel ervaren in hun oortjes. Geef ze wat te drinken of laat ze sabbelen op een vochtig doekje. Door slikbewegingen te maken neemt de druk af en heb je minder kans dat je baby drama gaat maken.
Baby op de schoot
Een baby onder de 2 jaar gaat altijd op de schoot van een van de ouders met een extra kinderveiligheidsgordel die je vastmaakt aan je eigen gordel. Zorg dus dat je alles bij de hand hebt wat je nodig hebt voor de vlucht, zoals een flesje melk, water, slabbetje etc. Neem de baby op de schoot, en wieg hem rustig in slaap terwijl je hem drinken geeft. Als er teveel ruis of fel licht is kan je een doekje over zijn ogen leggen. Daarmee voorkom je dat de baby overprikkeld raakt.
Tip: check vroeg in en vraag of er een lege stoel is. Als dit het geval is dan mag je hier gratis met je baby zitten en ervaar je een iets aangenamere vlucht.
Kinderwagen
Neem een makkelijke kinderwagen mee, dus niet die grote bureaustoelen. Ik heb altijd Koelstra of Quinny zapp extra gebruikt. Voor een vakantie naar landen zoals Marokko moet je echt geen nieuwe buggy meenemen, dus hou Marktplaats in de gaten. De buggy geef je af voor je het vliegtuig instapt. Stap als laatste uit, want het duurt even voor ze alle buggy’s uit de laadruimte hebben gehaald.
Dit waren alle tips op een rij om de vlucht zo makkelijk mogelijk te maken. Hopelijk heb je er wat aan. Ik wens je alvast een hele aangename vlucht toe.