Omgaan met eetbuien
Sinds de coronacrisis zijn we verplicht op de bank beland. Met als gevolg dat sommige mensen meer zijn gaan eten. Ongecontroleerde eetbuien kunnen bijdragen aan overgewicht.De meeste mensen hebben een schuldgevoel na een eetbui, maar weten niet wat de oorzaak is en hoe ze dit kunnen voorkomen. In dit artikel geef ik tips hoe je korte metten maakt met eetbuien.
Oorzaken
Eetbuien zijn een minder goede gewoonte die je heel makkelijk kan veranderen. Deze gewoonten kunnen ontstaan door stress, ook emotie-eten genoemd. Emotie-eten is een veelvoorkomend probleem. Dan zijn er mensen die te maken hebben met een lage bloedsuikerspiegel. Om dit te verhelpen gaan ze iets zoets eten. Hiermee krijgt het lichaam weer wat energie. Dit probleem komt vaak voor bij mensen die verslaafd zijn aan snelle koolhydraten. Verdiep je in koolhydraatarm eten en begin vandaag nog af te kicken van snelle koolhydraten.
6 tips om van je eetbuien af te komen
Als je jezelf herkent in de bovengenoemde problemen dan is het belangrijk om ook een oplossing te zoeken voor het uit de hand loopt. Hieronder beschrijf ik alvast een paar oplossingen.
- Lees eens een boek of ga wandelen in plaats van elke avond met een zak chips voor de tv te zitten. Zo kan je het patroon alvast doorbreken.
- Haal geen onnodig zoete voedingsmiddelen in huis. Gebruik de koolhydraatbeperkte of koolhydraatarme boodschappenlijst.
- Ga eens na welke emotie je aanzet om tekeer te gaan op die zak chips. Is het stress of iets anders? Relax en werk aan de stress, maar probeer uit deze vicieuze cirkel te komen.
- Problemen worden niet opgelost door te eten. Als je issues hebt moet je aan die issues werken en anders bedenken dat sommige issues bij het leven horen.
- Vergroot je porties overdag, bijvoorbeeld een grotere lunch of maaltijd. Als je overdag genoeg eet zou je ’s avonds geen honger moeten hebben.
- Wees actief, ga lekker wandelen zodat je met een fris hoofd de avond tegemoet kan gaan.
Dalende bloedsuikerspiegel
Door snelle koolhydraten te vermijden zal je minder schommelingen hebben in je bloedsuikerspiegel. Lees dit artikel zodat je beter begrijpt waarom je soms moe bent en last krijgt van een eetbui. Alle mensen die stoppen met snelle koolhydraten krijgen weer grip op hun leven, voelen zich fitter en vallen veel sneller af. Snelle koolhydraten zijn nergens voor nodig, af en toe erg lekker, maar voegen niets toe aan het lichaam. Hoe minder je ervan eet, hoe beter je je zal voelen. Ze komen vooral voor in:
- frisdrank
- fruitsappen en vruchtensappen
- ijsjes
- koek en snoep
- cornflakes & cruesli
- wit brood
- aardappelen
- witte pasta
- witte rijst, noedels en witte couscous
Vervang deze producten door volkoren producten. Drink meer water, eet meer noten, groenten en voedingsmiddelen van de koolhydraatbeperkte boodschappenlijst. Zo blijft je bloedsuikerspiegel in balans en maak je korte metten met eetbuiten, vermoeidheid en chaos in je hoofd. Veel succes.