Persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen:
Stel dat je een zieke moeder hebt die veel hulp nodig heeft. Dat betekent soms dat jij degene bent die je moeder zal helpen. Je wordt dan de mantelzorger genoemd, want je geeft jouw hulp vrijwillig en onbetaald. Een van de rechten van de mantelzorger is dat je persoonlijkgebonden budget (pgb) kan aanvragen voor extra ondersteuning. Het PGB is een subsidie van de overheid waarmee je zelf zorg kan inkopen, maar je kan er ook zelf voor kiezen om de zorg zelf te verlenen aan je dierbare. Het PGB is dan een soort inkomen voor jou.
Voorbeelden van PGB
Zelf de zorg verlenen
Fatima ( 67 jaar) is rolstoelgebonden en heeft de ziekte van Alzheimer. Haar dochter Anissa werkt en woont bij haar moeder. Nadat Fatima erg achteruit is gegaan heeft Anissa besloten om ontslag te nemen en voor haar moeder te zorgen. Ze vraagt pgb hiervoor pgb-wlz ( wet langdurige zorg) aan, want de zorg voor haar moeder is intensief en langdurig.
Zorg inkopen
Mimoun is 82 jaar heeft vorig jaar een hersenbloeding gehad. Sindsdien is hij bedlegerig. Hoewel Mimoun nog goed contact maken met zijn familieleden is hij wel volledig afhankelijk van derden. Zijn vrouw Rachida is 70 jaar en is niet fit genoeg om dit alleen te doen. Daarom besluiten de kinderen om de zorg in te kopen waarmee ze moeder Rachida kunnen ontlasten. Ze schakelen de thuiszorg in die 3 keer per dag aan huis komt om Mimoun te helpen. De thuiszorg wordt betaald uit het PGB.
Voor wie is een pgb bedoeld?
Het is bedoeld voor iedereen die vanwege een beperking, aandoening of een stoornis extra hulp of begeleiding nodig heeft, bijvoorbeeld:
- Luuk (73) jaar woont alleen en heeft ’s ochtends en ’s avonds hulp nodig bij het wassen en aankleden. Verder kan hij prima thuis wonen.
- Chronisch zieken, bijvoorbeeld : artrose, reuma, suikerziekte, astma, kanker en dementie.
- Mensen met een lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke beperking.
- Jongeren met een aandoening, stoornis, beperking of psychisch probleem.
Eigen bijdrage
Iedereen komt in aanmerking voor pgb, maar hou er wel rekening mee dat je een eigen bijdrage moet betalen. De hoogte van de bijdrage is afhankelijk van:
- je inkomen
- je vermogen (spaargeld)
- je leeftijd
- je woonsituatie (gehuwd of alleenstaand)
- het soort zorg dat je ontvangt
De eigen bijdrage betaal je aan het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Deze berekenen je bijdrage op basis van informatie van de belastingdienst. Op deze website kan je uitrekenen hoeveel je eigen bijdrage ongeveer is. Sommige gemeenten hanteren een minimabeleid en dat betekent dat je geen eigen bijdrage moet betalen als je een laag inkomen hebt.
Soorten PGB
PGB aanvragen
Als je weet welke zorg je ongeveer nodig hebt schrijf je de brief met de aanvraag voor pgb. In deze brief leg je uit wat het probleem is en welke zorg je denkt nodig te hebben. Als je pgb-Wmo of pgb-jeugdwet wil aanvragen kan dit bij elke gemeente online. Na de aanmelding neemt er een consulente contact met je op om een afspraak te maken voor een gesprek. In dit gesprek zal ze vragen stellen over je persoonlijke situatie. Op basis hiervan wordt een verslag gemaakt en krijg je te horen of je recht hebt op pgb.
Mijn zoon heeft Q22 11 syndroom hij is 8 jaar