Hoe je groenten en fruit moet bewaren
Voedselverspilling
In 2016 werd in Nederland 41 kilo voedsel per persoon op jaarbasis verspild (1). Hoewel de totale voedselverspilling in Nederland gedaald is ten opzichte van een aantal jaren geleden is 41 kilo nog steeds teveel. Als je meerdere keren per week boodschappen doet is de kans groot dat sommige groenten en fruit niet gebruikt worden. Door een weekmenu te maken verlaag je de kans op verspilling. In dit artikel lees je hoe je groenten en fruit moet bewaren.
Groenten en fruit
Aardappelen horen op een donkere plek, net zoals pompoen, knolgroenten, witte kool en spitskool. Let wel op dat je de aardappelen niet naast de uien of citroenen zet, want dan krijgen ze van die witte uitlopers. De volgende groenten en fruit kan je ook beter op een donkere, koele plek bewaren :
- Komkommer
- Paprika
- Tomaten
- Aubergine
- Gember
- Knoflook
- Bananen
- Mango
- Zoete aardappel
- Pompoen
En deze dus wel
Deze groenten en fruitsoorten blijven maximaal 6 dagen goed in de koelkast. Probeer daarom met het weekmenu eerst de groenten en fruit te gebruiken die het zwakst zijn, zoals salade. Ook is het handig om de temperatuur van de koelkast tussen de 3 °C en 4 °C te zetten. Zo voorkom je dat er bacteriën en schimmels groeien.
- Wortels
- Bladgroente (spinazie, andijvie)
- Bloemkool
- Broccoli
- Asperges ( in keukenpapier)
- Sla ( krop en voorgesneden)
- Paddenstoelen
- Sperziebonen
- Lente-ui
- Bieten
- Spruiten
- Courgette
- Prei
- Aardbeien
- Frambozen
- Druiven
- Kersen
- Bosvruchten