5 tips om te studeren tijdens de Ramadan
Vanaf maandag 6 mei 2019 vasten moslims gedurende 29 of 30 dagen van zonsopgang tot zonsondergang. In de meeste Europese landen vasten we langer dan 18 u en dat kan soms pittig zijn. De eerste paar dagen is het een uitdaging, omdat je dan te maken hebt met ontwenningsverschijnselen. Nadien gaat het goed mits je gezond en voedzaam eet. Studenten die examens hebben kunnen te maken hebben met een verminderde concentratie. Daarom geef ik je 5 tips hoe je efficiënt kan studeren tijdens de Ramadan.
1. Eet voedzaam en gezond
Tijdens de Ramadan heb je twee eetmomenten : Suhur ( eindigt rond 3u45 ) en Iftar (begint om 21u24). Neem een koolhydraatbeperkte maaltijd en drink veel water. Als je vettige voeding, teveel suikers of zware maaltijden gaat eten zal je als een slappe vod op de bank eindigen. Dit komt omdat alle inspanningen naar jouw spijsvertering gaan. Hoe zwaarder en ongezonder je eet, hoe meer energie je lichaam nodig heeft om het te verteren. Met als gevolg dat je moe wordt na het eten. Drink ook veel water, want dit zal ervoor zorgen dat je lichaam de volgende dag voldoende gehydrateerd is.
2. Verander je routine
Tijdens de Ramadan veranderen meeste mensen hun routine. Ook studenten moeten wat aanpassingen doen om te voorkomen dat ze vermoeid naar school gaan. Een dutje doen na school zorgt ervoor dat je ’s avonds nog genoeg energie hebt. Door te slapen kan het lichaam herstellen en het brein de opgenomen informatie verwerken. Als je in de late namiddag een lage concentratie hebt zou je het volgende kunnen doen:
- Mindmap maken
- Flashcards maken
- Een begrippenlijst (met de definitie erbij)
- Samenvattingen maken
3. Ritme zoeken
Ben je snel afgeleid? Zet jouw telefoon ver weg en hou de tijd in de gaten. Experimenteer met de tijd om na te gaan hoelang je geconcentreerd bent. Zodra je merkt dat je afgeleid bent ga je even wat anders doen. Het is belangrijk dat je effectief studeert en je niet laat afleiden door de telefoon.
4. Pauze nemen
Maak een wandeling, beweeg, verricht je gebed en ga op tijd een dutje doen. Ik hou van dutjes, want ze verhogen de mentale alertheid. Zet je wekker zodat je niet te lang slaapt. Een uurtje is voldoende als je kinderen hebt. Ben je kinderloos? Geniet dan maar van twee uurtjes, want het wordt nog anders.
5. Samenwerken
Als je een beetje zelfkennis hebt weet je of je gedisciplineerd bent om alleen te studeren. Is dit niet het geval dan kan een medestudent misschien wel helpen. Bespreek de stof met elkaar aan de hand van flashcards of een mindmap. Door elkaar vragen te stellen kan je de stof beter begrijpen en onderscheid maken tussen hoofd- en bijzaken. Heb jij nog tips om efficiënt te studeren tijdens de Ramadan? Laat het ons weten. Veel succes en zet em op!